Geriausias būdas atsigaivinti karštą vasaros dieną – išgerti puodelį pačios skaniausios naminės giros. O pasigaminti girą juk taip paprasta! Pasinaudokite šiuo receptu ir vaišinkitės į sveikatą!
Naminei girai ruošti tinka tiek ruginis fermentuotas salyklas, tiek miežių salyklo ekstraktas. Priklausomai nuo to, ką naudosite, šiek tiek skirsis skonis: gira su ruginiu salyklu bus labiau išreikšto skonio, vos aštresnė, tuo tarpu miežinė gira – minkštesnio, švelnesnio skonio ir saldesnė. Dar vienas skirtumas – kadangi miežių salyklo ekstraktas pilnai ištirpsta, gaminant miežinę girą nereikia nukošti nuosėdų. Išrūgus ruginei girai, prieš išpilstant į butelius, ją reikia nukošti.
Kadangi šitas giros gaminimo būdas labai paprastas ir greitas, rekomenduojame išbandyti tiek ruginį, tiek miežinį salyklą ir pasirinkti, kuris jums skanesnis :)
PATI SKANIAUSIA NAMINĖ GIRA
3 l vandens
2 kupini v.š. fermentuoto skrudinto salyklo arba miežių salyklo ekstrakto
200 g cukraus
2 a.š. sausų mielių
1. Salyklą ir cukrų užpilti 3 l verdančio vandens, gerai išmaišyti ir palikti ataušti iki 35°C arba iki kambario temperatūros.
2. Tada ant viršaus supilti mieles (nemaišyti!), uždengti skepetėle ir palikti rūgti. Rūgimo laikas priklauso nuo kambario temperatūros: kai šilta - užtenka 4 - 6 val., kai vėsiau, reikia 6-12 val.
3. Kai mielės nusėda ant dugno, o nuo dugno ima kilti maži oro burbuliukai, gira tampa lyg gazuota, ją reikia perkošti, išpilstyti į butelius ir palaikyti šaldytuve bent 6 val. (Naudojant miežių salyklo ekstraktą perkošti nereikia – tiesiog supilstyti į butelius).
SKANAUS!
Recepte panaudoti produktai, kuriuos galite įsigyti šioje e-parduotuvėje:
Fermentuotas skrudintas ruginis salyklas - www.delona.lt/duonos-kepimui/fermentuotas-skrudintas-ruginis-salyklas
Miežių salyklo ekstraktas - www.delona.lt/mieziu-salyklo-ekstraktas
Sausos kepimo mielės - www.delona.lt/dziovintos-mieles