Skanūs pyrago sluoksniai, svaiginančiai kvepiantys cinamonu ir aplieti karamelės užpilu - neįmanoma atsispirti, norisi dar ir dar!
Šį pyragą galima kepti tiek pailgoje kepimo formoje (keksinėje), tiek mažesnėse kepimo formelėse.
Tešlai:
650 g kvietinių miltų
50 g cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus arba cukraus su natūralia vanile
0,5 a.š. druskos
2 a.š. sausų mielių
4 v.š. ištirpinto sviesto
120 ml pieno
100 ml vandens
2 kiaušiniai
Įdarui:
150 g rudojo cukraus
2 a.š. cinamono
žiupsnelis druskos
3 v.š. (~40 g) ištirpinto sviesto
3 - 4 obuoliai
Glazūrai:
60 g rudojo cukraus
2 v.š. sviesto
2 v.š. pieno
1. Paruošti tešlą: šiltame vandenyje su trupučiu
cukraus ištirpinti sausas mieles, palikti kol suputos. Pieną su sviestu
pašildyti, kol ištirps sviestas. Atskirame inde sumaišyti miltus, druską, cukrų,
įmušti kiaušinius, supilti aktyvuotas mieles. Pradėti minkyti. Po truputį
įmaišyti pieno ir sviesto mišinį. Užminkyti minkštą tešlą ir palikti 90 min.
pakilti.
2. Kol kyla tešla, paruošti
įdarą: viename inde sumaišyti cinamoną, cukrų ir druską; kitame inde ištirpdyti
sviestą; trečiame - gabalėliais supjaustyti nuluptus obuolius.
3. Pakilusią tešlą lengvai perminkyti ir ant miltais
pabarstyto stalo, iškočioti stačiakampį lakštą (kuo ploniau, tuo geriau, bet be
fanatizmo). Lakštą sutepti ištirpintu sviestu ir apibarstyti cinamono ir
cukraus mišiniu. Tada supjaustyti juostomis. Juostų plotis daugmaž turi atitikti kepimo
formos aukštį.
4. Vieną juostą apdėlioti obuolių gabalėliais, uždengti kita juosta. Tada vėl obuoliai, vėl uždengti tešlos juosta, obuoliai, tešla, obuoliai, tešla...
5. Juostų bokštą perpjauti
į 4-6 dalis, vertikaliai sudėti į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi.
Formų tobulumo siekti nebūtina, kuo netvarkingiau sudėta, tuo gražiau iškepa :)
6. Uždengti rankšluosčiu ir dar pakildinti 40 min. Kepti 180°C įkaitintoje orkaitėje 40-45 min. Kepimo pradžioje geriau jungti tik kaitinimą iš apačios, jei reikės, vėliau galima įjungti ir kaitinimą iš viršaus. Iškepusį pyragą ataušinti ant grotelių.
7. Kol pyragas aušta, išvirti glazūrą: mažame indelyje ant silpnos ugnies sumaišyti pieną, sviestą ir cukrų, užvirinti
ir pavirti apie minutę. Gauta karamele gausiai aplaistyti pyragą.
8. Rankomis laužti cinamonu ir obuoliais kvepiančias
karamelines riekeles, valgyti ir mėgautis :)
SKANAUS!
Recepte panaudoti produktai, kuriuos galite įsigyti šioje e-parduotuvėje:
Maltas cinamonas: www.delona.lt/cinamonas
Sausos mielės: www.delona.lt/dziovintos-mieles
Vanilinis cukrus: www.delona.lt/vanilinis-cukrusCukrus su natūralia vanile: www.delona.lt/vanilinis-cukrus-su-naturalia-vanile