Ypatingai didelis ir ypatingai skanus obuolių pyragas!
8-9 vidutinio dydžio obuoliai
3 kiaušiniai
200 g cukraus
žiupsnelis druskos
1 a.š. malto cinamono
1-2 a.š. cukraus su natūralia vanile
160 g (180 ml) neutralaus skonio rafinuoto aliejaus
220 g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
Užpilui:
75 g sviesto
60 g cukraus
50 g nesūdytų, nekepintų, lukštentų pistacijų
- Kiaušinius išplakti su cukrumi.
- Toliau plakant po truputį supilti aliejų ir vanilės ekstraktą.
- Supilti persijotus miltus, kepimo miltelius ir druską, gerai permaišyti tešlą.
- Obuolius nulupti, supjaustyti gabalėliais, apibarstyti cinamonu.
- Apie kepimo formą: nurodytam produktų kiekiui
geriausiai tinka 24 cm apvali kepimo forma. Iš bėdos tiks ir 26 cm, bet
tada galima imti 10 obuolių. Esmė tame, kad pyragas turi gautis
pakankamai aukštas, obuolių ir tešlos sluoksniai kuo mažiau susimaišyti.
T.y. jei forma bus didelė (pvz. kepimo skarda), obuoliai ir tešla
pasiskirstys plonu sluoksniu ir bus ne tas. Todėl geriau tiks mažesnė,
bet aukštesnė kepimo forma.
- Taigi, kepimo formą ištepti sviestu, suberti supjaustytus obuolius. Tešlą užpilti ant obuolių.
- Orkaitę įkaitinti iki 180°C ir kepti joje pyragą apie 40 min.
- Kol kepa pyragas, paruošti užpilą. Pistacijas šiek tiek pasmulkinti.
Patogiausia tiesiog sudėti riešutus į užsegamą maišelį ir gera
“prasieiti“ kočėlu.
- Nedideliame inde ant mažiausios ugnies ištirpinti
sviestą su cukrumi. Tik ištirpinti, ne užvirinti! Sudėti pasmulkintus
riešutus, išmaišyti, nukelti nuo ugnies.
- Likus 5 min, iki pyrago kepimo pabaigos, paruoštą užpilą užpilti ant
pyrago, paskirstyt per visą jo paviršių. Kepti pyragą dar 5 - 10 min.
Jei pyragas gerai iškepęs, traukti lauk iš orkaitės, šiek tiek
praaušinti. Jei dar tešla nepilnai iškepusi, palikti išjungtoje ir
uždarytoje orkaitėje 5-15 min. Pyragą galima patiekti su ledais.
SKANAUS!
Recepte panaudoti produktai, kuriuos galite įsigyti šioje e-parduotuvėje:
- maltas cinamonas www.delona.lt/cinamonas
- cukrus su natūralia vanile www.delona.lt/vanilinis-cukrus-su-naturalia-vanile
- kepimo milteliai www.delona.lt/kepimo-milteliai
- pistacijų branduoliai www.delona.lt/pistaciju-branduoliai