Aprašymas
CIBERŽOLĖ
Kilmės šalis: Indija
KAS YRA CIBERŽOLĖ
Ciberžolė (dar kitaip vadinama kurkuma arba turmeric) yra imbierinių šeimos žolinis augalas. Vertingiausia šio augalo dalis - šaknys. Jos labai panašios į imbiero šaknis, tik yra ryškiai geltonos spalvos. Dažniausiai vartojama malta ciberžolės šaknis, tai ir yra ciberžolės milteliai.
KUR NAUDOJAMA CIBERŽOLĖ
Dėl savo unikalių savybių ciberžolė labai plačiai naudojama tiek maistui, tiek sveikatai, tiek kosmetikai. Įvairiuose šaltiniuose, tame tarpe ir internete, galima rasti daug informacijos apie ciberžolės naudą sveikatai ir įvairius vartojimo būdus.
CIBERŽOLĖ KULINARIJOJE
Švelnus ir malonus ciberžolės skonis tinka beveik visiems patiekalams:
- daržovėms,
- ryžiams,
- įvairiai mėsai ir žuvai,
- sriuboms,
- troškiniams, padažams,
- saldiems ir nesaldiems kepiniams,
- netgi gėrimams, pavyzdžiui pienui ar arbatai.
KELI PATARIMAI KAIP NAUDOTI CIBERŽOLĘ
- Rekomenduojame naudoti ciberžolę įvairiems miltiniams valgiams: pyragams, bandelėms, keksams, įvairiems blynams. Tiesiog sumaišykite šaukštelį ciberžolės su miltais ir Jūsų kepiniai džiugins gražia sodria geltona spalva.
- Ciberžole galite pakeisti brangų šafraną - ji taip pat gražiai nudažys gaminamus patiekalus.
- Dažnai ruošiant įvairius patiekalus, reikia pakepinti svogūną. Siūlome į keptuvę kartu įberti ir žiupsnelį ciberžolės. Taip paryškinsite patiekalo skonį ir suteiksite jam auksinį atspalvį.
- Jeigu vartojate ciberžolę sveikatinimo tikslais, kartu įberkite ir mažytį žiupsnelį juodųjų pipirų - pipiruose esantis kapsaicinas padeda suaktyvinti ir geriau įsisavinti naudingas medžiagas iš ciberžolės.
KAIP IŠSIRINKTI IR SAUGOTI CIBERŽOLĘ
Rinkdamiesi maltą ciberžolę, atkreipkite dėmesį į jos spalvą - milteliai turi būti sodriai geltonos, kiaušinio trynio spalvos. Rekomeduojame laikyti ciberžolę sandarioje pakuotėje, sausoje, vėsesnėje vietoje, kur nėra tiesioginės saulės šviesos. Tam puikiai tinka mūsų naudojami maišeliai. Taip laikoma ciberžolė savo spalvą, skonį ir naudingąsias savybes išlaikys net 2-3 metus!
Receptai su ciberžole:
Lydytas sūris iš varškės
- 400 g varškės
- 1 kiaušinis
- 50 g kambario temperatūros sviesto
- 1 a.š. sodos
- duskos pagal skonį
- prieskoniai (pasirinkite kurį nors vieną variantą arba miksuokite savo nuožiūra): ciberžolė, bazilikai, krapų viršūnėlės, kajano pipirai (mėgstantiems aštriau), prieskonių mišiniai "Sviestelis", "Mozarela Tomate", "Arabiškas", "Paryžietiškas", mišinys su alyvuogėmis.
- Varškę, kiaušinį, sviestą ir sodą sumalti blenderiu iki vientisos masės.
- Gautą masę sudėti į puodą ir maišant kaitinti ant mažos ugnies. Kai varškė ims lydytis, suberti prieskonius ir druską.
- Ilgai kaitinti nereikia: kai tik pasirodo pirmieji užvirimo požymiai (burbulai), puodą nuimti nuo ugnies ir sūrį perpilti į indą, kuriame jis bus laikomas. Atšaldyti šaldytuve.
- Jei norite ne minkšto tepamo sūrio, o kietesnio, pjaustomo riekelėmis, pakaitinkite keliomis akimirkomis ilgiau.