Duona su ruginiais ir kvietiniais miltais

Duona su ruginiais ir kvietiniais miltais

Nesudėtingas tamsios duonos receptas. Galima kepti tiek duonkepėje, tiek orkaitėje. Naminė duona su ruginiais ir kvietiniais miltais gaunasi kvapni, sodraus skonio. Ypatingą skonį ir spalvą šiai duonai suteikia naudojami dviejų rūšių salyklai: miežinis ir ruginis. Duonos kepimui galima naudoti tiek įprastus, tiek viso grūdo miltus.

 

DUONA SU RUGINIAIS IR KVIETINIAIS MILTAIS

I ETAPUI:

70 ml verdančio vandens

1 a.š. miežių salyklo ekstrakto

1 v.š. fermentuoto skrudinto salyklo

II ETAPUI:

200 g ruginių miltų

200 g kvietinių miltų

230 ml vandens (apie 30°C)

1 v.š. sauso ruginio raugo

2 v.š. aliejaus

1,5 a.š. sausų mielių

1,5 v.š. medaus (galima keisti cukrumi)

1 a.š. druskos

50 – 100 g mėgstamų grūdų: grūdų mišinio duonai Fitness Mix“, saulėgrąžų, kmynų, linų sėmenų


I ETAPAS:

Tešlos minkymo inde arba duonkepės kibirėlyje užplikyti verdančiu vandeniu miežinį ir ruginį salyklus. Permaišyti ir palikti praaušti.


II ETAPAS

KEPANT DUONĄ DUONKEPĖJE:

    - Ataušus salyklams iki 40 – 30°C į duonkepės kibirėlį suberti visus likusius produktus ir įjungti tik tešlos minkymo arba pagrindinę duonos kepimo programą.

    - Po 5 minučių minkymo patikrinti, ar susiformavo teisingas tešlos pagrandukas. Jei tešla gaunasi per skysta, reikia įberti šiek tiek kvietinių miltų (miltus berti po 1 a.š., kad nepadauginti).

    - Pasibaigus minkymo programai duonkepę išjungti iš tinklo ir palikti 2 valandoms, kad tešla pakiltų.

    - Po 2 val. įjungti duonkepės režimą „Kepimas“ 1 val. Prieš jungiant kepimą, duonos paviršiuje atsargiai padaryti skylutes beveik iki pat kepimo indo dugno. Skylutes duonoje labai patogu daryti sušlapintomis kinietiškomis valgymo lazdelėmis.

    - Pasibaigus kepimui neskubėti traukti duonos iš duonkepės, palikti ją ten  dar pusvalandžiui.

    - Išėmus duoną iš kepimo formos ataušinti ant grotelių.

KEPANT DUONĄ ORKAITĖJE:

    - Į indą su ataušusiu iki 40 – 30°C salyklu sudėti visus likusius produktus ir užminkyti tešlą.

    - Tešlą minkyti apie 10 minučių. Vėliau indą uždengti ir padėti šiltai 1 valandai, kol tešla pakils.

    - Po 1 valandos tešlą lengvai perminkyti ir sudėti į kepimo formą. Kepimo formą galima iškloti kepimo popieriumi arba patepti sviestu ir apibarstyti rupiais miltais arba manų kruopomis. Taip paruoštą tešlą vėl uždengti ir palikti šiltai kildintis dar 1-1,5 val.

    - Orkaitę įkaitinti iki 200°C. Pakilusioje  duonos tešloje atsargiai padaryti skylutes beveik iki pat kepimo indo dugno (tam tikslui labai patogu naudoti sušlapintas kinietiškas valgymo lazdeles). Pirmas 15 minučių duoną kepti 200°C temperatūroje, vėliau karštį sumažinti iki 180°C ir kepti dar 35 – 40 minučių.

   - Iškepusią duoną 10 minučių palaikyti kepimo formoje, vėliau išimti ir ataušinti ant grotelių.

SKANAUS!