Juoda duona (duonkepėje ir orkaitėje)

Juoda duona (duonkepėje ir orkaitėje)

Nuostabiai skani duona: sodraus ruginio salyklo skonio ir kvapo, šiek tiek saldoka, su vos vos juntama subtilia rūgštele. Išsikepti ją visiškai nesudėtinga tiek duonkepėje, tiek orkaitėje. 



450 ml vandens

3 v.š. aliejaus (ypač tinka garstyčių aliejus)

230 g kvietinių miltų

230 g ruginių miltų + 3 v.š. miltų raugui

3 v.š. ruginio fermentuoto salyklo

2 a.š. druskos

4 a.š. sauso raugo

3 a.š. kviečių glitimo "Glita"

2 v.š. cukraus arba medaus

2 a.š. sausų mielių

Duoną galima pagardinti kmynaislinų sėmenimissaulėgrąžomis, moliūgų sėklomisparūgštintais grūdais "Saftkorn" ir pan.

 

 


KEPANT DUONKEPĖJE:

1 etapas: 

Paruošti raugą: į dubenį įpilti 150 ml šilto vandens, sudėti 4 a.š. sauso raugo, 3 v.š. ruginių miltų, 2 v.š. cukraus, 2 a.š. sausų mielių. Viską gerai išmaišyti, uždengti ir pastatyti šiltai bent pusvalandžiui, kol raugas  suputos ir pakils.

 

2 etapas: 

Kol rūgsta raugas, paruošti salyklą: į duonkepės kibirėlį sudėti 3 v.š. salyklo, 2 a.š. druskos, 3 v.š. aliejaus, pagardus (kmynus, saulėgrąžas ir pan.), ir užpilti 300 ml verdančio vandens, permaišyti. Kibirėlį galima įstatyti į išjungtą duonkepę ir uždaryti dangtį.

 

3 etapas:

Į duonkepės kibirėlį ant salyklo plikinio suberti 230 g ruginių miltų, tada 230 g kvietinių miltų, įberti 3 a.š. "Glitos" ir supilti pakilusį raugą. Įjungti pagrindinę programą. Minkymo metu reikia stebėti tešlą - jei tešla per skysta, po truputį pridėti miltų, kol susiminkys pagrandukas. 

 

Iškepusią duoną palikti uždarytoje duonkepėje dar 0,5-1 val.  Jei reikia traškios plutelės - išėmus pilnai ataušinti ant grotelių, jei minkštos - išimtą duoną suvynioti į rankšluostį. 



 

KEPANT ORKAITĖJE:

1 etapas: 

Paruošti raugą: į dubenį įpilti 150 g šilto vandens, sudėti 4 a.š. sauso raugo, 3 v.š. ruginių miltų, 2 v.š. cukraus, 2 a.š. sausų mielių. Viską gerai išmaišyti, uždengti ir pastatyti šiltai bent pusvalandžiui, kol raugas  suputos ir pakils.

 

2 etapas: 

Kol rūgsta raugas, paruošti salyklą: į didelį dubenį sudėti 3 v.š. salyklo, 2 a.š. druskos, 3 v.š. aliejaus, pagardus (kmynus, saulėgrąžas ir pan.), ir užpilti 300 ml verdančio vandens, permaišyti. Uždengti ir palikti kol praauš.

 

3 etapas:

Į dubenį ant salyklo plikinio suberti 230 g ruginių miltų, tada 230 g kvietinių miltų, įberti 3 a.š. "Glitos" ir supilti pakilusį raugą. Užminkyti tešlą.  Minkymo metu reikia stebėti tešlą - jei tešla per skysta, po truputį pridėti miltų, kol susiminkys pagrandukas, palikti šiltoje vietoje pakilti. Po valandos pakilusią tešlą lengvai perminkyti, sudėti į kepimo formą ir dar kartą valandą pakildinti.

 

Kepti iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Orkaitės apačioje galima pastatyti indą su verdančiu vandeniu - garai neleis kepamai duonai perdžiūti ir susidaryti storai plutai. Iškepusią duoną ataušinti ant grotelių. Jei reikia traškios plutelės - išėmus pilnai ataušinti ant grotelių, jei minkštos - išimtą duoną suvynioti į rankšluostį. 

 

SKANIOS DUONELĖS!








Komentarai
DELONA
2019-02-27
Egle, šitas receptas pritaikytas nurodytiems produktams, jis yra ne kartą išbandytas ir gerai veikia. Kas bus išėmus vieną ar kitą ingredientą sunku pasakyti neišbandžius.
Eglė
2019-02-27
Ar be Glitos duona neišeitų?
DELONA
2018-10-31
Šiai duonai kepti buvo naudojami įprastiniai smulkūs, bendro naudojimo kvietiniai miltai.
Asta
2018-10-31
Kokius kvietinius miltus naudojate?