PREKIŲ SĄRAŠAS
PAIEŠKA
 
NAUJAS ADRESAS!

DĖMESIO!

Parduotuvė Kalvarijų g. 19 persikraustė į

ŠEIMYNIŠKIŲ 1A

(tai visiškai šalia senosios parduotuvės, tik kitoje gatvės pusėje, prie Lvovo stotelės).

Maloniai kviečiam apsilankyti!


NAUJIENOS

Naminė gira

Receptu pasidalino Rasa

 

3 l vandens

2 kupini v.š. skrudinto salyklo

1 puodelis cukraus

2 a.š. sausų mielių

 

 Salyklą ir cukrų užpilti 3 l verdančio vandens, gerai išmaišyti ir palikti ataušti iki 35°C arba iki kambario temperatūros. Tada ant viršaus supilti mieles (nemaišyti!), uždengti skepetėle ir palikti rūgti. Rūgimo laikas priklauso nuo aplinkos temperatūros: kai šilta - užtenka 4 - 6 val., kai vėsiau, reikia 6-12 val. Kai mielės nusėda ant dugno, o nuo dugno ima kilti maži oro burbuliukai, gira tampa lyg gazuota, ją reikia perkošti, išpilstyti į butelius ir palaikyti šaldytuve bent 6 val. 

 

Skanaus!

Komentarai

DELONA

2014-07-23 20:45

Rima, naminė gira, gaminta su mielėmis ir cukrumi po kurio laiko būtinai įgaus laipsnių :) Ir kuo daugiau mieliau, tuo greičiau ir daugiau tų laipsnių "pasigamina". Todėl naminę girą reikia laikyti šaldytuve ir kuo greičiau suvartoti ir pasigaminti kitos, be laipsnių :)
rima

2014-07-23 09:40

pasidariau 6 l sios giros,tik 1 sauksteliu gal daugiau mieliu idejau,ir iskilo toks klausimas: ar ji nera su laipsniais,nes ji gan gazuota gavosi....
DeLona

2013-10-08 19:26

Tomai, galima labai paprastai patikrinti ar mielės dar aktyvios: į 150 ml šilto (apie 25°C) vandens įberkite šaukštelį cukraus ir šaukštelį mielių, indą uždenkite. Jei po 15 min. vandens paviršiuje susidarys putų "kepurė", tuomet mielės geros. Jei mielės visiškai nesureagavo - mielės jau neaktyvios.

Dažniausiai mielės aktyvios būna žymiai ilgiau, nei pažymėta, tik kažkiek sumažėja jų aktyvumas (tada tiesiog galima dėti daugiau mielių).

Bet jei su mielėm viskas tvarkoj, tai gal per karštą vandenį naudojate? Arba atvirkščiai - per vėsus vanduo ir žema aplinkos temperatūra.
DeLona

2013-10-08 19:16

Kęstai, ačiū už gerus žodžius!
Tomas

2013-10-05 22:35

Sveiki, Ar gali būti taip, kad atidarytas džiovintų kepimo mielių pokelis po vieno mėnesio nuo jo atidarymo tiesiog nustojo galioti? Esu pas Jus pirkęs džiovintų kepimo mielių pokelį, kurį naudojau naminės giros gamybai. Girą sėkmingai dariau kokius 4 kartus - viskas buvo liuks. Paskutinius 2 kartus mielės tarsi nebeveikia - t.y. jos nebemarširuoja žemyn aukštyn, kaip kad buvo tuos ankstesnius 4 kartus. Nors ant pokelio parašyta, jog jos galioja iki 2013-11-29, t.y. dar 2 mėn. Kame Jūsų manymu gali būti bėda? Ką tik supyliau mieles, bet spėju gira neužrūgs, kaip kad praeitą kartą... :-(
Kestas

2013-10-05 08:52

Dekingas uz greita ir malonu aptarnavima,puikius produktus!!!Galesiu toliau megautis puikia gira ir alumi!!!Sekmes Jums!!!
DeLona

2013-07-09 08:35

Sveiki, Kęstai! Labai malonu girdėti, kad gira pavyko ir patiko. Lauksim atsiliepimų apie alų :)
Kestas

2013-07-05 20:27

Taigi...Nusipirkau ir as miežinio salyklo ekstrakto girai ar alui.Kazkada buvau giros ir alaus dares is "Matosos",sakau padarysiu ir dabar! Emiau apie 7-8l virinto vandens,citrinos bei apelsinu zieveliu(dziovintu),2 stiklines cukraus,siek tiek mieliu ir ... viena 200ml buteliuka ekstrakto... Po mazdaug 15val. rugimo iskosiau ir supyles i plastikinius 1.5-2 litru butelius sudejau i saldytuva... Siandien jau geriau-tiesiog nuostabu!!! Lengvai salstelejusi,siek tiek gazuota skani namine gira!!! Puikus gerimas!!! Dabar eile alui!!!
P.S.: dekingas uz pigu ir gera produkta.Labai skani arbata,gauta kaip siurprizas prie pirkinio!!! Aciu!!!
DeLona

2013-03-21 09:14

Ilgesnį laiką (2 paras ir daugiau) girą laikant šaldytuve šiek tiek laipsnių tikrai pasigamina. O norint daugiau laipsnių, matyt, reikia taikyti kitas technologijas :D
robikas666

2013-03-20 15:55

O ar galima sia gira labiau uzrauginti iki keliu laipsniu alk? Ka reik priset? Dar mieliu, cukraus?
*** o isdidtiliuot poto... ? :D
DeLona

2012-05-11 11:32

Tiesą sakant, Kristina, net nežinau :) Šitas receptas yra skirtas sausoms mielėms. Galit pabandyti su natūraliu raugu ir pasidalinti su mumis savo rezultatais.
Šiek tiek abejoju dėl natūralaus raugo panaudojimo girai, nes raugas turi savo specifinį skonį ir jis jaustųsi giroje, tuo tarpu mielės įtakos skoniui nedaro.
Kotryna

2012-05-10 10:32

O ar galima mieles pakeisti natūraliu raugu ir tuomet kiek jo reikėtų įdėti?
DeLona

2011-08-08 10:50

Daiva, nesu naudojusi karamelinio salyklo, todėl negaliu atsakyti tiksliai. Galite pabandyti jį sumalti, pavyzdžiui, kavamale ir naudoti kaip ir ruginį.
Daiva

2011-07-25 09:36

Aš turiu nemalto karamelinio salyklo
Kaip manot ar tiks? Užteks 2 šaukštų, ar įdėti daugiau grūdų?
Eventa

2011-06-29 14:36

Ačiū Jums už informaciją apie miežinį salyklą.
DeLona

2011-06-29 12:02

Eventa, miežinio salyklo ekstraktas labai gerai tinka girai. 3 l vandens užtenka 1-1,5 v.š. ekstrakto. Eiga tokia pati, kaip ir su ruginiu salyklu, tik žymiai lengviau nukošti, nes nėra tirščių :)
Eventa

2011-06-21 17:16

ar galima vietoj skrudinto salyklo įpilti miežinio salyklo ?
DeLona

2011-06-20 14:39

Diva, šis receptas skirtas būtent salyklui (tiek ruginiam, tiek miežiniam). Jei jį keisti kuo nors kitu, tai jau ir gaminti reikėtų pagal kažkokį kitą receptą.
Diva

2011-06-18 16:47

Idomu,o salyka galima kuo kitu pakeisti (nes neisivaizduoju is kur CIA jo gaut)i? Mano mama darydavo panasia gira ,tik su skrudinta duona...
Jūratė

2011-06-10 10:03

Super skani,gaivi gira...lengvai padorama..
DeLona

2011-05-31 08:10

Vita, tiesą sakant nebandžiau - nežinau :) Manau, turėtų tikti, nes medus yra puikus maistas mielėms. Galima pabandyti ne visą kiekį, o dalį keisti medumi. Ačiū už idėją, reikės išbandyti su medumi :)
Vita

2011-05-29 20:06

o jei cukru i medu keistumem?
Audrius

2011-01-16 16:42

Klausiau, nes labai greitas isrugimo laikas parasytas (4-12 valandos), nes as paprastai raugino minimum para, zinoma receptura kitokia. Zodziu reikia eit bandyt, kas cia gausis.
DeLona

2011-01-05 10:28

Belieka tik pritarti Rasos žodžiams :)
Rasa

2011-01-04 18:02

Audriui - realiai šaldytuve gira laikosi 3-4 dienas, vėliau tampa labai gazuota :) ir laipsnių, matyt įgyja, nors skonis - vis dar geras. Kartą teko pamiršti ją 7 dienoms, kai atkimšinėjau - šnypštė lyg šampanas, buvo laaaaabai gaivi :)
Audrius

2011-01-03 17:15

ir kiek laiko sita gira tinka vartoti? Neprarugs po paros kitos?
DeLona

2010-10-22 23:19

Jei mėgstate razinas - galima dėti, bet jos nėra būtinos.
gira

2010-10-22 12:15

o razinų dėti nereikia?
DeLona

2010-09-02 23:56

Puodelis yra 240 ml arba 200 g cukraus.
Klausimėlis

2010-08-28 10:21

Kiek yra puodelis cukraus?